Štednja energije toplotnom zaštitom

 

Imate visoke troškove grijanja? U većini slučajeva to ne zavisi od Vašeg grijanja nego od Vaših prozora.

ubaci

Da li ste znali da su prozori najveća slaba tačka kućne fasade? Istina je da samo 8% građevinskog okvira čine prozori, ali oni uzrokuju skoro 40% gubitka toplote. Da li pri gradnji kuće ili sanaciji – odlučite se za prozore koji štede energiju, iako je nabavka spomenutih nešto skuplja. Sa pravim PVC prozorima možete se pobrinuti za bezbrižno stanje Vašeg doma i do 30 godina i pri tome štedite:

  • smanjite troškove grijanja i pripazite na svoj novčanik
  • uživajte u kvaliteti življenja bez održavanja
  • smanjite ispuštanje CO2 i pomozite pri zaštiti našeg okoliša
  • sačuvajte fosilne resurse sirovina za dolazeće generacije
  • već iz ljubavi prema okolišu trebali bi jednostavno ostakljeni i stari, duplo ostakljeni prozori (prije 1995.), koji dovode do gubitka toplote i time do ispuštanja CO2 , biti izmijenjeni.

 

SKINITE ALUPLAST KALKULATOR ZA UŠTEDU ENERGIJE

Šta su U-vrijednosti?

 

Toplotna izolacija prozora ima sve veću ulogu. Misli se na U-vijednost ( koeficijent prolaska toplote) koji se odnosi na gubitak toplote građevinskog elementa po m2.

Jednostavno rečeno:

Što je niža U-vrijednost, to je bolja izolacija prozora.

Ug =vrijednost stakla (g = glas)

Uf = vrijednost prozorskog okvira (f = frame)

Uw = vrijednost cjelokupnog prozora (w = window)

Sa prozorima naših partnera ne morate brinuti o pridržavanju pravilnika za uštedu energije. Već danas PVC prozori ispunjavaju i buduće zahtjeve EnEv-a. Već danas se informišite kod svoga proizvođača prozora na licu mjesta.

Stručni izrazi vrsta prozora

Postoje različite vrste prozora, koji se prema željama mogu jednostavno napraviti, npr. jednokrilni ili višekrilni prozori, klizni prozori i vrata itd.

Način otvaranja prozora mogu imati bitnu ulogu pri odluci o optimalnom korištenju prostora ili načinu provjetravanja. Naravno treba da odgovara i arhitekturi.

Izbor mogućih vrsta prozora:

vrsteprozora1

vrsteprozora2

Savjeti za čišćenje, održavanje i provjetravanje Vaših PVC prozora

 

Njega prozorskog okvira

Aluplast prozorski profili se prave od plastike koja je otporna na vremenske prilike, visokokvalitetna i laka za održavanje. Za čišćenje glatke, neporozne i higijenske površine potrebno Vam je samo neko jednostavno sredstvo za čišćenje. Prljavšina uzrokovana prašinom i kišom time se može jednostavno ukloniti.
Nemojte za čišćenje koristiti sredstva za ribanje koja mogu oštetiti površinu ili hemikalije, kao nitro razjeđivač, benzin ili slično. Intervali u čišćenju trebaju biti prilagođeni prljavštini. Ukoliko nastne prljavšina na prozorima, koju ne možete očistiti kao što je gore opisano, obratite se za savjet Vašem stručnjaku za prozore.

Njega prozorskih dihtunga

Dinhtunzi Vaših PVC prozora su napravljeni od plastike koja je visokokvalitetna, vremenski otporna i koja je otporna na starenje. Pri čišćenju prozora trebali biste dihtunge redovno osloboditi od prašine i prljavštine.
Redovnim korištenjem specijalnih silikonskih ulja možete elasticitet i funkciju višestruko produžiti.
Za sredstva za čišćenje dihtunga molimo Vas da se obratite Vašem stručnjaku za prozore.

Njega prozorskih okova

Okovi svoju elastičnost i funkciju zadržavanju povremenim namašćivanjem. Pokretnim dijelovima okova trebali biste dodavati nekoliko kapi ulja , dok bravama masti bez kiselina ili vazelin.
Time održavate funkcionalnost Vaših prozora.
Ukoliko ovdje trebate dodatne informacije obratite se Vašem stručnjaku za prozore.

Provjetravanje i grijanje

Moderni PVC prozori su u sebi kao i u sklopu građevinskog elementa tako dihtovani da prirodna izmjena zraka nije moguća. Onaj ko se pobrine za potrebnu izmjenu zraka može sa modernim PVC prozorima štediti troškove grijanja i postići zdravu prostornu klimu.
Brz i efektivan način jeste propuh koji nastaje otvaranjem prozora koji se nalaze preko puta, jer samo jedan otvoren prozor nekad nije dovoljan. Za izmjenu zraka je dovoljno pet minuta. Za postizanje provjetravanja otvaranjem cijelog prozorskog krila potrebno je oko 10 minuta.
Najbolje rezultate ostvarujete provjetravanjem tri do četiri puta dnevno. Trebali biste paziti da strujanje zraka nije spriječeno (npr. namještajem itd.). Kuhanjem, kupanjem i tuširanjem nastaje više vlažnosti u zraku, zbog toga biste trebali češće provjetravati. Uz to je zamagljen prozor najbolji znak za to, da treba provjetravati.
Za podršku provjetravanja mogu se koristiti i tzv. Basic Air plus® – ventilatori ili REGEL-air® – ventilator.

Temeljito čišćenje Vaših PVC prozora nakon ugradnje

Usprkos pažljivosti pri ugradnji prozora mogu ostati prljavštine kao što su ostaci maltera, ljepilo od tapacirunga, ljepila itd. Ostaci maltera i fleke od boje nestaju pomoću polutvrde špahtle opreznim bočnim odgurivanjem i brisanjem vlažnom krpom.

Molimo Vas da pazite na to, da oštri kamenčići šljunka u malteru ne ostave ogrebotine na površini. Ostatke ljepila na staklenoj površini odstranite pažljivo britvicom.

Dekori

Svi aluplast dekori su opremljeni inovativnom tehnologijom koji garantuju jasno poboljšane upotrebne karakteristike kao i duži vijek trajanja površina.

Jer dekori su ukrašeni sa specijalno za to razvijenim patentiranim pigmentima koji površinsku temperaturu prozora sa folijama jasno smanjuju. Na raspolaganju Vam stoji preko 40 dekora koji omogućuju individualno uređenje i kolorit fasade.

Aluminijska obloga „aluskin classic“

Aluplast se oslanja na inteligntan miks materijala od plastike i aluminijuma. Kombinacija PVC prozora sa aluminijskom oblogom kao vanjskom klipsom ujedinjuje niz prednosti koji čisti aluminijski prozor ne nudi.

Iz ove usklađenosti nastao je proizvod na najvišem nivou, koji u sebi ujedinjuje lijepo oblikovan dizajn, individualsnost kao i visoku sigurnost.

Konfigurator boja za prozore

 

U vašem domu, svoj stil i svoju ličnost odražavate – kroz arhitekturu, dekoraciju i izbor boja. A posebno na fasadi. Zato je važno da donesete pravu odluku. Konfigurator – boja Vam daje prvi utisak o gotovoj fasadi. Samo kombinujte različite boje za krov i fasadu sa našim sistemima prozora IDEAL, energeto® i energeto® 5000 view: u bijeloj boji, dekorima ili sa aluminijskom oblogom.

Odaberite željenu boju

Sa našim konfiguratorom boja pronađite odgovarajuću boju. S prozorima možete postaviti posebne akcente . Bez obzira da li se radi o seoskom stilu kuće, gradske kuće, mediteranskom stilu ili futuristički jednostavnoj arhitekturi: S aluplast prozorima možete prilagoditi svoju kuću iz snova prema vašem izboru.

Možete birati između različitih dekora: od klasične bijele preko elegantne antracit sive, i ostalih brojnih ekstravagantnih tonova. Sve aluplast dekor-folije su opremljene inovativnom tehnologijom „cool-colors“. Što čak i na jakom suncu sprječava pregrijavanje rama (okvira) prozora, te boje ostaju postojane i nakon više godina.

Kliknite na sliku ispod kako biste pokrenuli konfigurator:

konfigboja

Sigurnost i protuprovalna zaštita

Prema podacima policije su obijanja, otvaranja bušenjem i udari vrata i prozora najomiljeniji načini provale. Zaštite se od nepozvane posjete sa prikladnim PVC prozorima.
Odlučujući kvalitet prozora o odnosu na protuprovalnu zaštitu se mjerodavno određuje međusobnim djelovanjem prozorskog profila, ostakljenja i okova.
Za klasifikaciju zaštite od provale se do sada razlikuju različite klase otpora. U septembru 2011. objavljen je novi evropski niz normi o zaštiti od provale. Prema novoj normi (DIN EN 1627) sada se razlikuje RC 1 do RC 6. RC stoji za engleski naziv „Resistance Class“.
Sljedeća tabela prikazuje pretpostavljeni način ulaska provalnika za klase otpora RC 1 do RC 6 (WK 1 do WK 6).

tabela